Op zaterdag 28 juni 2025 kwamen onderzoekers, oogartsen, andere experts, patiënten en andere geïnteresseerden samen in de Jaarbeurs in Utrecht voor het Nationaal Oogcongres, georganiseerd door de Oogvereniging en het Oogfonds. Het congres was dé plek waar de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van maculadegeneratie, erfelijke netvliesaandoeningen, hoge myopie, opticusatrofieën en glaucoom werden gedeeld en besproken.
Tijdens het plenaire ochtendprogramma spraken onze consortium PIs: Rob Collin over “Gepersonaliseerde behandeling bij erfelijke oogaandoeningen” en Caroline Klaver over: “Het lot van oogziekten kun je zelf mede beïnvloeden”.
In de middag doken we dieper in onderwerpen via boeiende parallelsessies: Tijdens de sessie 🔬 Erfelijke netvliesaandoeningen deelden onze consortium members hun inzichten. Camiel Boon over "Erfelijke netvliesziekten: nieuwe ontwikkelingen en uitdagingen voor behandeling" en Erwin van Wijk over "Genetische pleisters voor de behandeling van erfelijke netvliesaandoeningen: kansen & uitdagingen".
Tijdens de sessie🧬 Leeftijdsgebonden maculadegeneratie sprak Caroline Klaver over “Leefstijl en maculadegeneratie: is er nog hoop?” en Yara Lechanteur over “Het nut van genetisch testen en aanvullend bloedonderzoek”
Met boeiende lezingen en waardevolle gesprekken in de wandelgangen bracht het congres ruim 400 professionals, patiënten en organisaties samen. We kijken terug op een dag vol verbinding, vooruitgang en waardevolle inzichten!
-
Want to know more about these subjects? Click on the buttons below for more news.
Related news items

Terugblik op USH2025 - samen bouwen aan een toekomst met perspectief
4 July 2025Van 19 t/m 21 juni vond in Nijmegen het Internationaal Usher Symposium (USH2025) plaats, een bijzondere en inspirerende bijeenkomst waar meer dan 400 wetenschappers, zorgverleners én mensen met Usher syndroom en hun naasten samenkwamen.
read moreArtsen in Londen genezen voor het eerst blindheid bij kinderen met zeldzame aandoening
24 February 2025Artsen in Londen hebben de blindheid van kinderen met een zeldzame genetische aandoening genezen. Die primeur is te danken aan baanbrekende gentherapie. Enkele kinderen zijn inmiddels zelfs begonnen met schrijven.
read more